2012. április 26., csütörtök

Nagyi négyzet, amikor trendi

Mi sem mutatja jobban, hogy mennyire nem követem az aktuális divathullámokat, hogy most bukkantam rá Christopher Kane tavalyi kollekciójára. A kék, szürke és barna árnyalatokra hangolt horgolt nagyi (másnéven granny) négyzetek ihlették a kollekciót, és ahogy a képek is mutatják, ez a minta nem csak fagylalt színekben izgalmas.

Forrás: style.com








Tojásbaba

A Húsvét már elmúlt, de ezt az alvó tojásbabát muszáj most beposztolnom, mert a szita agyammal később biztosan elfelejtem. Pedig az ötlet játékossága mindenképpen megérdemel egy bejegyzést. Az ünnepi díszek és ajándéktárgyak szinte kivétel nélkül a tojáshéj és a nyulak köré csoportosulnak, szegény tojásbelső meg állandóan a perifériára szorul. A tojásbaba készítője nézőpontot módosítva a tojásra koncentrált, és így alkotta meg a hímzett vagy festett arcocskájú textiltojást. A békésen csicsikáló tojáska meg csak álmodik fesztelen repülésről és életbe rikoltott dalról.


Horgolt miniruha

Rencsi barátnőm provokált valamelyik nap a Facebookon, hogy horgolhatnék neki egy ilyet ráérős estéimen, pedig pont ő az, aki legjobban tudja, hogy nekem nincs ilyenem. De egyszer hátha lesz rá időm...
Forrás: bing.com


2012. április 23., hétfő

Népi tapéta


Magyar népi motívumok. Fehér alapon, színes alapon, nappaliban, hálóban, étkezőben és fürdőszobában. Fóris Barbara tapétatervei minden helyiségben ütnek.
Forrás: Paintwall












Népi motívumos saruk

Még a tavalyi Gombold újra pályázat egyik résztvevőjeként figyeltem fel Bakos Évára, ill. az általa készített, népi motívumokkal díszített sarukra. Az ezerféleképpen felhasznált matyó rózsa mellett nála teret kaptak a ködmönökön használt rátétmotívumok is, amiért nálam piros pont jár.
Forrás: Bakos Éva






2012. április 20., péntek

Nárciszok textilterven

Érdekes, hogy a virág motívumokkal kapcsolatban bármi felbukkanhat. Mint például egy nárciszokkal teleszőtt textil, melyet Candace Wheeler (1827-1923) tervezett. Ebben az esetben nem a virág a lényeges, hanem a tervezője, akit Amerika szerte csak úgy ismernek, mint a lakberendezés "anyja". Elsők között kezdett foglalkozni textiltervezéssel és lakberendezéssel. Mindezt nő létére, ami nem kis dolog, ha figyelembe veszük a kort, amiben élt. Míg más nők élték a maguk férfiaknak alárendelt életét, jobb esetben el voltak foglalva mindenféle nőmozgalmi feladatokkal, ő meghonosította a dekorációs művészetet, és gyakorlatilag is megkönnyítette a nők önállósodását, hiszen pénzkereseti lehetőséget nyújtott nekik. Lakberendezési tárgyak készítésével számos nőnek, köztük több ezer hadiözvegynek biztosított bevételt a háború után.



2012. április 16., hétfő

Frederick Richardson: Daffy Down Dilly

A hétvége kicsit megakasztotta a tervezett nárciszos sorozatomat, de nem adom fel. A második szereplő egy olyan meseillusztráció, melyet Frederick Richardson (1862-1937) amerikai grafikus készített. Frederick elsősorban Lyman Frank Baum olyan történeteit is illusztrálta, mint az Óz a csodák csodája. A szépséges nárcisz-ruhát viselő lány képe a Mother Goose c. mesekönyben szerepelt, mely Eulalie Osgood Grover szerkesztésében jelent meg 1915-ben. Itt megnézhetitek a teljes könyvecskét.


2012. április 11., szerda

József Attila: Magány


Bogár lépjen nyitott szemedre. Zöldes
bársony-penész pihézze melledet.
Nézz a magányba, melybe engem küldesz.
Fogad morzsold szét; fald föl nyelvedet.
Száraz homokként peregjen szét arcod,
a kedves. S ha cirógatnál nagyon,
mert öled helyén a tiszta űrt tartod:
dolgos ujjaid kösse le a gyom.

Lásd, ez vagy, ez a förtelmes kivánság.
Meg se rebbennél, ha az emberek
némán körülkerülnének, hogy lássák:
ilyen gonosszá ki tett engemet.

Kit szorongatsz most? Ha szülsz, a fiadnak
öröme az lesz, hogy körbe forog,
te meg rápislogsz, míg körülhasalnak
telibendőjü aligátorok.

Mozdulatlan, hanyatt fekszem az ágyon,
látom a szemem: rám nézel vele.
Halj meg! Már olyan szótlanul kivánom,
hogy azt hihetném, meghalok bele.

1936. november-december

2012. április 10., kedd

Ékszer villából

Neva Starr kreativitását dícséri ez a kiselejtezett villából készült nyaklánc is. Azt még nem döntöttem el, hogy mi tetszik jobban: a villa fejéből hajtogatott szív, vagy a szétdarabolt, átfúrt és összefűzött nyél.
Forrás: Neva Starr



Sarokpántból noteszborító

Kódexek méltóságteljeses, súlyos szépsége jutott eszembe, amikor megláttam ezt az újrahasznosított sarokpántokból (vagy csuklópántból?) készült noteszborítót, arról nem is beszélve, hogy én már eleve elfogult vagyok a rézből ill. bármilyen fémből készült tárgyak iránt. Lehet, hogy ennek a motorom az oka?
Forrás: Neva Starr


2012. április 9., hétfő

Hímes tojások á la Ídes Rúzsám

Ahhoz képest, hogy régebben sok tojást festettem, az idei termés elég gyatra lett. Egyetlen mentségem, hogy  új technikákkal próbálkoztam. Ugyebár ott van az íróka (más néven gica), ami egy botocskára erősített fémcsövecske. Ezt gyertyalángban felmelegítve méhviaszba mártogatjuk, majd az olvadt viasszal rajzolunk mintát a tojás felületére. Mármint elméletileg. Gyakorlatilag a gica valahogy sehogy sem áll kézre. Meg nem jön belőle muníció. Ha mégis, akkor nagyon, és fél centi után elfogy. Legalábbis én azt hiszem. Aztán némi kínlódás után rájövök, hogy ilyenkor elég csak visszadugni a lángba, és máris folyik a maradék a csőből.
Na meg a tojás nem sík felület. Jó, tudom, hogy mindenki tudja, de gondoltam szólok, ha mégsem. Szóval ez a gömbölyded izé nem akarja, hogy csakúgy egyenes csík húzódjon rajta. Kemény csata volt, de azt hiszem, a tojás nyert. De legalább az aranypor ápol és eltakar.


Aztán ott volt az a maratás is. Mert ugye nekem kell maratott tojás is. Én neki nem annyira. Először frusztráltam magam az írókázással, ekkor már szépséges barna tojással. Rávittem a mintát viasszal, majd tömény ecetbe fojtottam volna, ha már addig nem halt volna bele a főzésbe. Így csak búvárkodott háromszor kb. 10 percet, minden merülés után szorgosan lemostam a feloldott héjt. Idáig nem is volt probléma, tökéletesen fehérre ill. rózsaszínre marta azokat a részeket, amiket nem fedett viasz. De ezt a viaszt le is kell onnan varázsolni. Csak egy égő gyertya mellé kell tartani. Csakhogy ha közel tartod, akkor a láng bekormolja a tojást, és az olvadó viasz ráfolyik a maratással kialakított matt felületre, ami ezután már biztosan nem lesz matt. Viszont lettek nem túl szép tojásaim.



2012. április 8., vasárnap

Míves Tojás Múzeum, Zengővárkony

Ha jobban belegondolok, kb. 9-10 éves korom óta vagyok hímes tojás-rajongó, ekkor tanított meg Himmler Zsófia (akkor még a párkányi alapiskola szuperkreatív napközis tanítónénije, most az iskola egyik igazgatóhelyettese) a gömöri tojásdíszítés technikájára. Onnantól kezdve évről-évre saját kezűleg készült hímes tojásokkal vártam az osztálytársaimból és rokonaimból verbuválódott locsolókat. Így talán nem kell megindokolnom, hogy miért kellett nekem mindenáron eljutnom a zengővárkonyi Míves Tojás múzeumba. Pécstől 20 km-re lévő Zengővárkonyban létrehozott múzeumot a település tájházának pajtájában helyezték el. A gyűjtemény több ezer darabból áll, és a világ számos országából találunk itt tojásokat. Én kicsit úgy éreztem magam itt, mint Gombóc Artúr egy csokoládéboltban, mert itt aztán mindenféle tojás van: icipici tojás meg óriás tojás, írott tojás, karcolt tojás, maratott tojás, faragott tojás, festett tojás, hímzett tojás, meg amit akartok.

A múzeum honlapja: Míves Tojás Múzeum


Elképesztően kivitelezett áttört tojás


Kell a ló minta is


Szívem szerint egyenként fotóztam volna őket


Madár mintás szépségek


Csodaszarvas is elfér egy tojáson


Még madár minta


Magvakkal is lehet díszíteni


Írott tojás tökéletes színharmóniával






Keresztszemes hímzéssel is lehet díszíteni. Textilre, ha nem megy közvetlenül, mint Irina Forostyuknak


Maratott meg faragott


Drótcsipkével díszített tojást egyszer én is ki akarom próbálni


A végére meg az örök kedvenc, a gömöri hímes tojás.

2012. április 5., csütörtök

Piros tojás, fekete tojás, hímes tojás

Ezeket a szépséges írott, karcolt és patkolt tojásokat még a tavalyi Mesterségek ünnepén fotóztam, de csak most jött el az ideje, hogy megmutassam őket. Nektek szembonbonnak, nekem inspirációnak, mert ma este végre én is tojást fogok festeni.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...