2011. augusztus 23., kedd

Crumerum Történelmi- és Kulturális Fesztivál, Nyergesújfalu, 2011


A mai Nyergesújfalu az egykori Crumerum néven ismert római katonai tábor helyére épült. Ezt a tényt meglovagolva szerveznek évek óta a településen hagyományőrző fesztivált. A ténylegesen színes kulturális programok mellett számos hagyományőrző csoport, mint a Collegium Gladiatorum és a Szent György Lovagrend, próbált történelmi hangulatot kialakítani. A rómaiak korának megidézése a Legio Brigetio római katonáira, a Norde Garde gepidáira, és a Csallóközi Lovasíjászok hunjaira hárult.
Elterveztem, hogy majd jól lefotózom a összecsapást közelről, de végül egy törpeméretű hun harcossal vívtam közelharcot, aki ott ficánkolt a combjaim között. Végül győztem, és nem a csetepaté közepén drukkolt a csóri rómaikat legyilkolászó szüleinek... :)


Mert persze csak jöttek a rómaiak...


...miközben a gepidák a pajzsfal kialakítására gyúrtak.


Ez szépen sikerült is, csak erről elfelejtették tájékoztatni az egyik túlbuzgó nyílvesszőt, így az elegánsan landolt az egyik gepida orrnyergén, némi vérfürdőben részesítve a többi harcost is.Minden jó, ha jó a vége, mármint a gepidáknak biztosan jó volt, hogy jöttek erősítésnek a hunok.A rómaiaknak ez nem volt annyira jó, olyannyira nem, hogy bele is haltak. Legalábbis az előadás végéig.
Levezetésként a hunok lenyomtak egy könnyű kis buskasit, ami nem más, mint egy ősi lovasjáték.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...