2012. június 21., csütörtök

Fa harangtorony, Nyírbátor

Vannak fotóim, amelyek néha csak úgy eltűnnek a süllyesztőben. Folyamatosan tervezem, hogy majd jól felrakom őket a valamelyik blogomba, aztán persze elfelejtem, mert addigra fotózok további ezreket. Így jártak a nyírbátori képeim is. Még 2008-ban motoroztam el oda a X. Rythm & blues és motoros fesztiválra, de egy műszaki probléma miatt a környék helyett a városban bóklásztam. Volt is miért, hiszen Nyírbátor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legszebb kisvárosa, nem mellesleg itt található az ország legnagyobb fából ácsolt haragtornya, valamint hazánk legjelentősebb késő gótikus egyházi épülete. Az utóbbiról majd később mutatok képeket, tényleg lenyűgöző.


Egy gyönyörű fából faragott székelykapun közelítettem meg a ma már református templomot, és a mellette álló haranglábat.


A kapuszárnyak tulipánjai




Báthory-címer a kapun


A faharangláb az írott források szerint 1640 körül épült, a maga 28 méterével a legmagasabb ilyen jellegű építmény.





A torony harangja a leghíresebb magyar harangokhoz tartozik. A harangon egy-egy evangélista található. Bethlen István és Péter öntette az eperjesi Wierd Györgyel 1640-ben.






Külön élvezet volt ezeken lépcsőknek nevezett valamiken közlekedni western csizmában... :)


A kilátásért meg kellett dolgozni rendesen




1548-ban a nyírbátori várban vendégeskedett Tinódi Lantos Sebestyén. E látogatásnak állít emléket Kiss István szobrászművész szobra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...