2012. január 22., vasárnap

Álomcsapda...


Miközben a csipketerítők újrahasznosítására kerestem ötleteket, ezekre a furcsa, csipketerítőből készült álomfogókra bukkantam. Sajnos, tipikus példája annak, hogyan lehet kommersz ajándéktárggyá silányítani egy nép hiedelemvilágához kapcsolódó eszközét. Manapság már bármelyik kínai boltokban is beszerezhető ez az észak-amerikai indián kultúrából származó tárgy, ami álomcsapdaként (ojibwe nyelven: asabikeshiinh vagy bawaajige nagwaagan) is ismert. Amerikában hobbizgató tinik is futószalagon gyártják, miközben valószínűleg sejtelmük sincs arról, hogy az álomfogó hagyománya az Ojibwa (Oibway, Odzsibva, Chippewa) törzsből származik, később a cseroki és a kajova törzs, majd az 1970-es évek pánindián mozgalma során az amerikai őslakosok többi népcsoportja is elkezdte másolni ezt a szokást.
A hagyomány szerint egy kisebb kör vagy könnycsepp alakú, vörös fűzfaágból készült keret körül állati ínból vagy vékony fonalból hálót készítették. Az álomfogót a kisgyereket bölcsője fölé hajlított faágra akasztották, hogy megvédjék a kisgyereket a rémálmoktól. Az indián hiedelmek szerint a háló átengedi a szép álmokat, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban.
És aztán jönnek a kislányok a csipketerítővel, csipkeszalagokkal és a boltban vásárolható tollakkal. Csóri indián varázslóknak meg ezektől lesznek rémálmaik.Végül is csak kisajátították a kultúrájukat...

 Képek forrása: Free People

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...