2012. május 4., péntek

Palántanevelés újrahasznosított módra

Mióta csak Pestre költöztem, vágytam saját kertre. Korábban minden nyarat a nagyszüleim kertjében töltöttem, pici korom óta tettem-vettem nagyanyáim körül, így folyamatosan azon agyaltam, hogyan lehetne nekem is egy kis veteményesem. Ez persze egy panellakásban némi korlátokba ütközik, így kárpótlásul a lakásunkat pakoltam tele szobanövényekkel. Aztán eljött az idei tavasz, amikor is a szomszéd kerületben lakó apóskámék beengedtek az általuk már nem használt kertjükbe. És azóta tart az őrület, ások, kapálok, gereblyézek, csigát vadászok. Na meg palántát nevelek. Mert nekem miért lenne jó a már kifejlődött, "kész" palánta? Nem elég, hogy későn kezdtem hozzá, de még bonyolítom is az életem.


De ha már lúd, legyen kövér... Azzal indult, hogy ültetek cserépbe cseresznyepaprikát Szelídítőmnek, és majd felnevelem a szoba ablakában. Gondoltam, a cseresznyepaprika mellett el lesz a pritamin paprika is, azt legalábbb én is megeszem. Meg paradicsom is, bár azt nem szeretem, viszont a padlizsánt igen. Anyóskám kertjében korábban jól termett a patiszon és a cukkini is. Folytassam? Inkább nem...


Korábban a kiürült tojástartóktól a piacon és a közeli kisboltban szoktam megszabadulni, az árusok mindig örültek neki. Most termőföld került bele, és természetesen magok. Hogy egy kicsit turbósítsam a csírázási folyamatot, egy műanyag palackot hosszában félbevágattam Szelídítőmmel, és ez lett a mini üvegház. A pumpás ablakmosós flakon meg a locsolócső, mert az icipici növénykék nem túlságosan értékelték volna, ha közvetlenül nyakon öntöm őket.


Úgy tűnik, működött a módszer, mert a cukkini és a patiszon úgy belehúzott, hogy ők már kinn vannak a kertben.


A többiek sem úszták meg ennyivel, mert közben eljött a pikírozás ideje is. Ezt is újrahasznosított módon oldottam meg. Első körben tejfölös/joghurtos poharakba ültettem szét a palántabébiket, illetve megkértem a kollégáim, hogy ne dobják ki a kávéautomatás műanyag poharakat. Ez sem volt elég, ezért újságpapírból hajtogattam ideglenes cserepeket. És most várom a csodát... :)

3 megjegyzés:

  1. A padlizsán palántáit délután ültettem ki, no nekem ez az egyetlen palántám,ami megmaradt. Az oregano ahogy kibújt, pár nap, s lefeküdt. Beszéltem kertésszel, nos ma beszereztem palántaföldet,mert nem mindegy milyen földbe ültetek - mondta. De ez a palackos megoldás tetszik.

    VálaszTörlés
  2. A palackos megoldás nekem annyira bejött, hogy a cukkini és a patiszon 3-4 nap után előbújt, a paradicsomnak, padlizsánnak kellett egy hét, a paprikáknak másfél. Én most mindent kipikíroztam, hogy azon drukkolok, hogy megmaradjanak. A cseresznyepaprikának már 3 levele van. Én egyébként sima virágföldbe ültettem őket. Viszont szigorúan mindennap locsolom őket.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...