2013. január 9., szerda

Hímzett tornacipő

Még évekkel ezelőtt láttam meg egy "meskás" lány (sajnos nem emlékszem a nevére) kalocsai mintával hímzett tornacipőit, egyből el is határoztam, hogy nekem lesz egy népi motívummal hímzett tornacsukám. Nagyon tetszett az ötlet, viszont én más mintával, másfajta tornacipővel képzeltem el a sajátomat, így nem vettem meg az általa készített csukát, pedig megérdemelte volna a kiagyalója. Némi bűntudattal álltam neki felvinni a mintát egy C&A-ban vásárolt vászonpipőre, ehhez képest mások árulni is kezdték az ilyen lábbeliket, ami szerintem nem túl etikus...
Az "eredeti" kalocsai minta bennem fel sem merült, ehelyett egy békési szűrhímzésből emeltem ki egy rózsát, azt is a cipő elejére tervezve. Elkezdtem hímezni, aztán nagyon gyorsan rá is jöttem, hogy miért mindenki az oldalára böködi a mintát... :) Eltartott, mire rájöttem, hogy hogyan tudom egyszerűen hímezni az orrrészt, a másik párnál már olyan profi voltam, hogy belülről már nem is szúrtam át a bélést, csak a felső, gyöngyvászonból készült felsőrészen dolgoztam. Az öltéseken sajnos látszik, hogy korábban nem hímeztem ezzel a technikával, de az vigasztal, hogy a hordásban úgyis előbb-utóbb kibolyhosodik a fonal, és úgy nem lesz feltűnő. 
 




5 megjegyzés:

  1. Hol van itt etika? A menő virágbolt mellé újat nyitnak. Miben bíznak? Kolléganőmnek volt egy jól sikerült rendezvénye tavaly, mondom neki csinálja meg idén is, más témával, tényleg fantasztikus volt. Kiderült már a másik intézmény lenyúlta, velük lettünk összevonva. Azt hiszem ez már halál, lassú halál lesz, ahogy elnézem. Szóval etika? Az nincs.

    VálaszTörlés
  2. Valóban nagyon divatos lett a modern ruhákon a kalocsai hímzés, és ez jó, hogy rákaptak a gyártók, tervezők a magyar népi motívumokra! Viszont jó, hogy más tájegység motívumát választottad, ez azért ritkább és különlegesebb. (Amennyire én meg tudom állapítani, nincs ennek a hímzésnek semmi hibája. )
    Erzsi

    VálaszTörlés
  3. Nagyon visszafogott, gusztusos színek! Nem semmi, amit böködhettél rajta!!!

    VálaszTörlés
  4. Rece-fice, kicsit dolgos volt, Csipkerózsika belehalt volna...;)

    Almameter, hát igen, inkább ömletve kalocsai/matyó minta, mint amerikai zászló, csak ebben a formában nekem már egy kicsit sok. Köszönöm szépen a bíztatást! :)

    Holdgyöngy, sajnos igazat kell adnom, tényleg nincs, még a legelemibb dolgokban. Blogozás tekintetében is tudnék sorolni etikátlan dolgokat... :(

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó lett, ügyes vagy!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...